Jest on drugim pod względem wielkości w Danii. W roku 1980 zatrudniał 66,6 tyś. osób. Wysoka wartość jego produktów wynika nie tyle z jakości surowców, ile z nakładu pracy przetwórczej. Przeważająca część produktów, jak mleko i jego pochodne, masło, sery, jaja, mięso i bekony zbywana jest na rynku krajowym lub eksportowana. Produkty rolne (w dużym stopniu przetwarzane), jak konserwy, cukier i piwo kierowane są głównie na rynek krajowy, a w małej części są eksportowane. Mleczarnie przerabiają całą produkcję mleka i mają bardzo zróżnicowaną zdolność produkcji. Największe są centrale dostarczające mleko spożywcze, zlokalizowane przede wszystkim wokół Kopenhagi. Mniejsze mleczarnie rozsiane są dość równomiernie na obszarze całego kraju. Wprowadzenie transportu samochodowego doprowadziło wprawdzie do pewnej ich koncentracji, jednak ciągle ich liczba jest bardzo wysoka w porównaniu z obszarami gospodarki mlecznej innych krajów. Kilka dużych zakładów mleczarskich specjalizuje się w produkcji napojów mlecznych, kefirów, jogurtów, serów, większość jednak nastawiona jest na typowe przetwórstwo, w którym masło jest głównym produktem.