SUSHI – JAPOŃSKI PRZYSMAK

Sushi utożsamiane jest zazwyczaj z surową rybą. Nie jest to do końca prawda, gdyż prawdziwe sushi to coś więcej niż surowa porcja ryby (czyli inaczej sashimi). Japoński przysmak musi zawierać ryż – esencjonalny składnik każdego sushi. Japończycy to pomysłowy naród, dlatego istnieje tak wiele odmian tego dania. Nigiri-zushi, na przykład, to ręcznie formowane kulki ryżu z wasabi i przeróżnymi dodatkami na wierzchu, takimi choćby jak tuńczyk czy krewetki. Maki-zushi natomiast zawija się w wodorosty. Do tej kategorii należa m.in. tekkamaki ( z tuńczykiem) i kappamaki (z ogórkiem). Aby dodać potrawom smaku, Japończycy często korzystają z sosu sojowego i wasabi (chrzan japoński). Sushi najczęściej popija się zieloną herbatą, co nie powinno nikogo dziwić, biorąc pod uwagę słabość mieszkańców Japonii do tego napoju. Sushi podawane w restauracjach nie zawsze jest tanie. Dlatego kursy samodzielnego wykonywania tego typu potraw zyskują na popularności. Jeśli jednak chcemy koniecznie zjeść posiłek w restauracji, najlepiej udać się do lokali zwanych kaiten-zushi. Tam talerze z sushi przesuwają się po ruchomej taśmie (podobnej do tej na lotnisku), a klienci sami wybierają, co chcą zjeść. Tego typu miejsc w Japonii nie brakuje.